AMARAN KERAS!

ini blog aku so ikut suke aku la nak update pasal ape2 pon diri aku ke cinta aku ke gossip aku ke...kepada stalker yg tidak menyukai ape yg ditulis/dipost sile stop membace blog ni!

segala post/gambar adelah copyright

sekian terima kasih

Wednesday, November 23, 2011

recipe :: puding trifle



salam

sejak2 kawen ni semakin rajin lak i memasak ek..sebab hubby suke tolong bab2 masak ni so i pon bersemangat ah nak masak..kalo snsorg nak masak mmg tak jd jugak rase nye ni

last day skolah ade buat makan..so i bercadang nak bawak trifle ni laa..tak penah buat ni 1st tyme nak try dgn dorongan dr sang hubby :p

ok nak share die nye recepi skit

===========================

Bahan-bahan ( satu hidangan )

  • 1 tin susu cair
  • 1 sd besar gula
  • 4 sd besar tepung kastard
  • 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
  • 1 biji kek gulung sederhana saiznya (hijau cantik)
  • 1 tin fruit cocktail - asingkan air dan buahnya
  • 1 peket agar-agar jeli kristal Nona (merah cantik) - baru leh nampak lapisan die nnt :)
  • 1 mangkuk air panas

skit je kan barang2 die..mudah je

so care nak sediakan nye

===================================

  1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
  2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat.
  3. Di dalam bekas kaca berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin dan boleh di tambah dengan buah strawberry or grape :))
  4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
  5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi. Rata kan kastard.
  6. Untuk jeli, larutkan jeli di atas api bersama 400 air panas. Kacau hingga sebati.
  7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.
  8. nyuuummyyy :))




besok bwk g skolah n licin~ next tyme leh buat lagi ye sang hubby :')


sila like :P www.tips-fb.com

0 comments: