ini blog aku so ikut suke aku la nak update pasal ape2 pon diri aku ke cinta aku ke gossip aku ke...kepada stalker yg tidak menyukai ape yg ditulis/dipost sile stop membace blog ni!

segala post/gambar adelah copyright

sekian terima kasih

Friday, July 29, 2011

minum air banyak = buta??

my tunang fwd this email to me ptg td..

agak terkejut jugak sbb now i dlm process diet herbalife..herbalife ajar soh minum air 3L setia ari..bile dpt tajuk email rase mcm bile bace blk artical yg die tulis ni mmg laa..gurl taiwan ni minum air 7L kot everyday..herbalife ajar 3L je so ok laa kot ek..

**sori la ye..i dh try upload byk kali artical ni tp bile open image mmg kecik jugak tak leh nak bc gak sesape nak bc pasal artical ni leh g link ni

kesimpulan nye herbalife ajar setiap 25kg berat kene minum 1L jgn nak minum lebih2 lak k..

25kg = 1L air

tp kan korg..i mmg loose weight la makan herbalife ni..n tak rase lapo pon bile mkn shake ni..sgt best..i hope bulan puase ni boleh laa i menurun kan lagi berat2 dlm bdn i ni!! berusaha~!

so sesape yg nak loose weight leh laa try mkn herbalife mmg sgt berbaloi..

aloe,tea n shake

oh ni lak diet yg i nak wat tyme puase akan dtg~ argh tak sabar nak puase!!!

sila like :P

Wednesday, July 27, 2011

20 Habits That Make You Fat

just sharing..sumber di ambil dari


Decades ago, around the time of Steven Tyler's last haircut, a completely wrong-headed idea started being passed around America's dinner tables: Eating fat makes you fat.

Wrong. Eating fat won’t make you fat, any more than eating money will make you rich. Calories make you fat, and most “low-fat” or “fat-free” foods actually have just as many calories as their full-fat versions, because of added sugar and chemicals. And there’s no debate on this one: Since we made “cut down on fat” our favorite food craze roughly 30 years ago, the U.S. obesity rate has doubled. Among children, it has tripled. That’s a failed food policy if ever there was one.

But it’s just one of many “get fat” habits that can be turned into a “slim-down” habit, starting today. All you need is a pinch of resolve and a few new routines. Here are the 20 habits you can replace right now, compliments of the Eat This, Not That! No-Diet Diet.

FAT HABIT #1: Eating "low-fat"
It sounds crazy, but I want you to stop buying foods marketed as low-fat or fat-free. Typically, they save you only a few calories and, in doing so, they replace harmless fats with low-performing carbohydrates that digest quickly—causing a sugar rush and, immediately afterward, rebound hunger. Researchers from the University of Alabama at Birmingham found that meals that limited carbohydrates to 43 percent were more filling and had a milder effect on blood sugar than meals with 55 percent carbohydrates. That means you’ll store less body fat and be less likely to eat more later.

FAT HABIT #2: Not seeking nutrition advice
Good news here: By reading this, you’re already forming habits that can help you shed pounds. When Canadian researchers sent diet and exercise advice to more than 1,000 people, they found that the recipients began eating smarter and working more physical activity into their daily routines. Not surprisingly, the habits of the non-recipients didn’t budge. Follow me on Twitter for the fat-melting weight loss tips I come across every day as the editor-in-chief of Men’s Health magazine—and lose your belly without ever dieting again.

FAT HABIT #3: Sleeping too little or too much
According to Wake Forest researchers, dieters who sleep five hours or less put on 2½ times more belly fat, while those who sleep more than eight hours pack on only slightly less than that. Shoot for an average of six to seven hours of sleep per night—the optimal amount for weight control.

FAT HABIT #4: Eating free restaurant foods
Breadsticks, biscuits, and chips and salsa may be complimentary at some restaurants, but that doesn’t mean you won’t pay for them. Every time you eat one of Olive Garden's free breadsticks or Red Lobster's Cheddar Bay Biscuits, you're adding an additional 150 calories to your meal. Eat three over the course of dinner and that's 450 calories. That's also roughly the number of calories you can expect for every basket of tortilla chips you get at your local Mexican restaurant. What's worse, none of these calories comes paired with any redeeming nutritional value. Consider them junk food on steroids.

DID YOU KNOW? You don't need to make big changes to your diet to lose 10, 20, or even 30 pounds. You just need to make the right small tweaks. Change how you look and feel—fast and forever—with this must-see report on the 25 Best Nutrition Secrets Ever!

FAT HABIT #5: Drinking soda—even diet!
The average American guzzles nearly a full gallon of soda every week. Why is that so bad? Because a 2005 study found that drinking one to two sodas per day increases your chances of being overweight or obese by nearly 33 percent. And diet soda is no better. When researchers in San Antonio tracked a group of elderly subjects for nearly a decade, they found that compared to nondrinkers, those who drank two or more diet sodas a day watched their waistlines increase five times faster. The researchers theorize that the artificial sweeteners trigger appetite cues, causing you to unconsciously eat more at subsequent meals.

FAT HABIT #6: Skipping meals
In a 2011 national survey from the Calorie Control Council, 17 percent of Americans admitted to skipping meals to lose weight. The problem is, skipping meals actually increases your odds of obesity, especially when it comes to breakfast. A study from the American Journal of Epidemiology found that people who cut out the morning meal were 4.5 times more likely to be obese. Why? Skipping meals slows your metabolism and boosts your hunger. That puts your body in prime fat-storage mode and increases your odds of overeating at the next meal.

FAT HABIT #7: Eating too quickly
If your body has one major flaw, this is it: It takes 20 minutes for your stomach to tell your brain that it’s had enough. A study in the Journal of the American Dietetic Association found that slow eaters took in 66 fewer calories per meal, but compared to their fast-eating peers, they felt like they had eaten more. What’s 66 calories, you ask? If you can do that at every meal, you’ll lose more than 20 pounds a year!

FAT HABIT #8: Watching too much TV
A University of Vermont study found that overweight participants who reduced their TV time by just 50 percent burned an additional 119 calories a day on average. That’s an automatic 12-pound annual loss! Maximize those results by multitasking while you watch—even light household tasks will further bump up your caloric burn. Plus, if your hands are occupied with dishes or laundry, you’ll be less likely to mindlessly snack—the other main occupational hazard associated with tube time.

SNACK YOURSELF THIN! It can be a challenge to find snacks low in sugar and high in protein and fiber. Our list of the 50 Best Snack Foods in America will help keep you lean and full all day long!

FAT HABIT #9: Ordering the combo meal
A study in the Journal of Public Policy & Marketing shows that compared to ordering a la carte, you pick up a hundred or more extra calories by opting for the “combo” or “value meal." Why? Because when you order items bundled together, you're likely to buy more food than you want. You're better off ordering your food piecemeal. That way you won't be influenced by pricing schemes designed to hustle a few more cents out of your pocket.

FAT HABIT #10: Facing the buffet
Cornell researchers found that when eating at a buffet-style restaurant, obese diners were 15 percent more likely to choose seats with a clear view of the food. Your move: Choose a seat that places your back toward the spread. It will help you avoid fixating on the food.

20 NEW TERRIBLE FOODS! Some restaurant foods have an entire day's worth of calories and several days' worth of fat and salt. Avoid these shocking diet disasters at all costs: The Worst Foods in America!

FAT HABIT #11: Eating off larger plates
One study found that when given an option, a whopping 98.6 percent of obese individuals opt for larger plates. Translation: More food, more calories, and more body fat. Keep your portions in check by choosing smaller serving dishes. If need be, you can always go back for seconds.

FAT HABIT #12: Putting serving dishes on the table
Resist setting out foods buffet- or family-style, and opt instead to serve them from the kitchen. A study in the journal Obesity found that when food is served from the dinner table, people consume 35 percent more over the course of the meal. When an additional helping requires leaving the table, people hesitate to go back for more.

FAT HABIT #13: Choosing white bread
A study from the American Journal of Clinical Nutritionfound that when obese subjects incorporated whole grains into their diets, they lost more abdominal fat over the course of 12 weeks. There are likely multiple factors at play, but the most notable is this: Whole grain foods pack in more fiber and an overall stronger nutritional package than their refined-grain counterparts.

FAT HABIT #14: Taking big bites
The American Journal of Clinical Nutrition found that people who took large bites of food consumed 52 percent more calories in one sitting than those who took small bites and chewed longer. By cutting food into smaller pieces, you can increase satiety and enjoy your food more thoroughly. A good general rule? The smaller your bites, the thinner your waistline.

FAT HABIT #15: Not drinking enough water
Adequate water intake is essential for all your body’s functions, and the more you drink, the better your chances of staying thin. In one University of Utah study, dieting participants who were instructed to drink two cups of water before each meal lost 30 percent more weight than their thirsty peers. And you can magnify the effect by adding ice. German researchers found that six cups of cold water a day could prompt a metabolic boost that incinerates 50 daily calories. That’s enough to shed five pounds a year!

BEVERAGE BONUS: Drinking water is always a smart idea, but there are some beverages that should be avoided at all costs. Protect yourself—and your waistline—from the 20 Worst Drinks in America.

FAT HABIT #16: Having overweight friends
Research from the New England Journal of Medicine indicates that when a friend becomes obese, it ups your chance of obesity by 57 percent. This probably has to do with the social norms that you’re exposed to. Rather than ditch a friend who starts to put on a few extra pounds though, suggest healthy activities that you can do together, and avoid letting him or her dictate the meal (“Let’s split the cheesecake!”)

FAT HABIT #17: Eating too late
Your body can burn flab while you sleep, but only if it isn't too busy processing a full stomach. A new study in the journal Obesity looked at the sleeping and eating habits of 52 people over seven days, and it found that those who ate after 8 p.m. took in the most daily calories and had the highest BMIs.

FAT HABIT #18: Not using a scale
Looking at your body weight reinforces weight-loss goals and makes it difficult to cheat your diet. When University of Minnesota researchers observed dieters who weighed themselves daily, they discovered that the routine of stepping on a scale helped those people lose twice as much weight as those who weighed themselves less frequently. Avoid being thrown of by natural fluctuations in body weight by stepping onto the scale at the same time every day.

FAT HABIT #19: Drinking fruity beverages
Most restaurants and bars have ditched their fresh-fruit recipes in favor of viscous syrups made mostly from high fructose corn syrup and thickening agents. As a general rule, the more garnishes a drink has hanging from its rim, the worse it is for your waistline.

FAT HABIT #20: Eating when emotional
A study from the University of Alabama found that emotional eaters—those who admitted eating in response to emotional stress—were 13 times more likely to be overweight or obese. If you feel the urge to eat in response to stress, try chewing a piece of gum, chugging a glass of water, or taking a walk around the block. Create an automatic response that doesn't involve food and you'll prevent yourself from overloading on calories.

YOUR NEW SHOPPING LIST! There are more than 45,000 options in the average supermarket. Some will wreck your waistline; some will shrink it. The easiest way to choose: Go ahead and put anything from our list of the 125 Best Supermarket Foods in your shopping cart—and watch the pounds drop away!


so guys~ ubah la habit kite semua ye..i tau ramai yg ade habit seperti diatas..i pon same :P

sila like :P

Tuesday, July 26, 2011

review:: pre-wed photoshoot

salam all~

last week..sabtu i g ber-photoshoot bersama geng jariclick sempena pre-wed kami..i menang contest yg i masuk dlm FB jariclick..tujuan memula mmg nak cube2 je masuk contest tp rase mcm bersemangat pulak nak dpt free pre-wed punya photoshoot so, i pon berusaha bersunguh2 laa untuk menang..

memula mmg leading bile dh last2 dh penat dh org len poting,,tp sib baik laa contest ni bg hadiah sampai i dpt laa menang no-4..ok la jugak kan sbb still dpt free photoshoot cume beza nye tak dpt gambar yg besar2 tuh

hehe ade vote i tak dulu?? ade tak?? kepade yg ade vote gambar ni thank you yeee..jasa mu tetap ku kenang sampai bile2..hehe

ni la gambo yg i hantar tuk contest dlm jariclick tu :p

hehe tak la coml pon gambo nye sbb tuh la dpt tempat ke-4 jd laa..kalo tak menang contest ni mmg langsung takde gambo pre-wed nye..

maka setelah mencari2 waktu n mase yg sesuai last week pon kami berangkat ke putrajaya tuk sesi photoshoot ni..dan hasil nye...tadaaaaa~

kahonapiyaa riheyyyy~ hindustan kejap i dikejar oleh sang kekaseh hehe :p

owh verangan laa pinjam dok atas boat org nih..kalo dpt naik bebetul kan best kan

ni gambo formal..tgk laa sorg pakai bj putih sorg lagi pakai kuning..mmg carca marba konon2 nye nak wat photo black n white tuk backdrop pelamin..tuh yg tak kesah kale baju dh

dh tak sabar nak tunggu photo yg sume di amibil dr FB jariclick..

oh kawan2 i pon dtg memeriah kan photoshoot kami mase tuh..mmg best sgt tak dpt lagi tgk gambar kwn2 i..pia,nini, lya n che mat si boifren pia..

mmg best la berper-we dgn dieorg..sampai 4 org team members die dtg nak shoot kepade sesiapa yg masih takde photographer tuk pre-wed event tuk wed mereka boleh laa hire jariclick ni mmg bagus n best sgt sporting tak rugi wa ckp sama luuuu~

JARICLICK Team mmg best! 5stars ;)

opss hari tidak habis dgn sesi photoshoot sahaja..
balik dr photoshoo kami ke clinik gigi tuk scaling gigi masing2..hehe nnt tak best lak gigi buruk mase kawen nnt kan..

so menuju ke clinic surej di bangsar..

hehe sempat snap gambar en tunang tgh di-scaling-kan gigi nye oleh doctor botak..i dh lepas dh mase ni..

gigi dh berkilat..cet konon :D

sila like :P

Tuesday, July 19, 2011


korang penah nampak tak pompoms yg cantik yg diperbuat dr bekas cupcake..sesuatu idea yg sgt bernas dan mudah tuk dibuat dan diletak kan di meja guessbook korang..

rase mcm mau mencuba juga tuk buat pompoms ni sbb mcm senang..mungkin kalo mase mengizin kan akan ku buat n lihat laa kalo berjaya akan ade di meja guessbook ku nnt..hehe

so B2B yg rajin2 sekalian anada pon boleh mencube ek..

mudah kan??? so selamat mencuba semua~

sila like :P

Monday, July 18, 2011

CST production present....sgt comel

Amir & Nurul Syuhada | Dating from cstproduction on Vimeo.

sila like :P

Sunday, July 17, 2011

project DIY

heloow readers~

currently mood :: RAJIN ::

sebab pe rajin??

sebab tgh buat satu project DIY yg tak tau akan berjaye ke tidak..

nak tau ape die??

hehe bile project ni berjaye i akan upload kan gambo die ok??

hehe berdebar tak tau jd ke tak..kalo buruk mcm ne??

hentam je ah..barang2 sume dh beli..

DIY lebih bermakne walaupon ia tak secantik yg beli di kedai coz air tangan pengantin kan...

hehe so the result~


ok sambung wat project ni ;P

sila like :P

Saturday, July 16, 2011

dream wedding dais

salam all...

mesti semua org ade dream wedding dais kan...i pon ade..teringin sgt nak dais yg bergambar mcm catriona ross punye dais mcm kat bawah takde la nak buat gambar sebesar2 dinding mcm yg catriona ni buat..die artis boleh la nak buat mcm tuh..kite ni sape je pon kan..harga nak print gambo tuh pon dh bp RM la kan..

kalo nak wat pon mayb letak la gambo kecik2 je mane yg termampu tuk buat..

penah jumpe dlm groupBBF die punye dais bergambar n sweet jugak tgk...

sweet tak korang?? sweet tak?? berusaha tuk mengapai impian ;p

haa ni lagi best..besar gambar bride n groom kat blkg tuh..ish mmg i suke laa suke suke suke!! gambo ni i tgk kat FB Fadilah Basri..i curik ek gambo ni sbb suke dais die sj nak wat koleksi ;P

n this is my fren wed ade jugak letak gambo2 tak kecik2 n tyme die kawen ni i rase ni 1st tyme i tgk dais yg ade gambo org biase2 wat selain si catriona ross tuh

so..secara kesimpulan nye i mmg teringin sgt nak dais yg bergambo mcm yang diatas2 tuh..tak kesah yg mcm mane tp nak yg bergambo..boleh???

p/s:: En Tunang boleh tak laksanakan my wish ni??

sila like :P

Friday, July 15, 2011

easel for rent!!

eh korang!

br2 ni sebok2 cari easel..gedik nak letak easel la pulak kan..

tp mcm byk je org wat mcm tuh so i teringin la jugak kan nak letak easel mase my wed i byk la cr2 kat forum n blogger yg jual or sewa easel ni..dlm forum pon ade jugak

ade mcm iffah one of BBF pon wat sewa easel ni just rm15..

ade lagi i jumpe si alwani ni die ade wat sewa or jual easel ni..kalo nak sewa rm15 if nak beli rm30..

so br je td i email alwani kate i nak 3 easel ni n dah bankin kan deposit kat die...hehe

lepas ni kawan2 sape nak easel leh sewa dgn i pulak ok? tp lepas i pakai la kan..

kenal tak easel?? ni haa easel byk jenis2 nye tp i beli yg murah2 la kan nak gune sekali je..kalo nak sewa mcm susah sbb my wed kat kuantan so mcm amik mase sume so i decide tuk beli je la terus kan ok kan?? tak membazir kan?? plz say no!

sila like :P

memilih kek pon pening

wasup wasup korg~

tgh pening nak memilih kek for wed nih..mmg i dh pilih la kan color nye mengikut theme wed i bile google desing2 kek ni jd rambang mate lak..

byk i suke..i pon byk survey2 blog n FB pencipta kek2 kawen yg cantik2 nih..B2B len leh tgk link kat sebelah tuh mcm dieorg hebat gile mencipta kek yg cantik dan lazat malang nye jauh pulak..kek ni susah kalo nak tempah dr jauh2 ni die kan fragile kang belom sempat sampai umah dh i pon terpakse la cr kedai kek yg leh wat kek yg cantik dan lazat die area2 kuantan ni..mmg susah nak jumpe kedai kek MELAYU..kebanyakan nye kedai "cha ya nun alif " mcm agak geli skit kalo nak beli ngn dieorg ni..hehe

so i pon call2 kawan2 yg dh kawen n dpt la 1 kedai ni dekat depan SMK Panglima Perang bersebelahan dengan Bank Rakyat IM..ade satu kedai kek melayu mmg betul2 dekat dgn umah...

i print out sume design2 yg i agak berkenan n tunjuk dekat die kate die boleh buat..antara design2 yg i bwk mcm ni laa tp nnt result wed kek i tak tau la jd ke tak mcm yg i mintak ni...sbb i byk combine idea kek2 tersebut tuk menjadi wed cake i ;)

erm mcm teringin kan wed cake yg ade cuppies begini..agak comel kan..

nampak sweet n smart design ni...tambah lak kale purple mmg my wed theme..

owh letak fresh flower ni pon mmg dh mengidam dr dulu..dlm die choc moist pergh sedap nye nyum nyum :p

oh tiga design di atas bukan wed cake tp design tuk cake hantran..nampak sgt sweet bile letak atas dulang hantaran nnt..hee :)

sume tuh rought idea je laa..dh bgtau kat akak tuh idea2 yg i nak for my wed kek n hantaran same2 je la kite tgk hasil nye nnt mcm mane ek..

ish berdebar betul laa..harap2 la sume mende2 yg di tempah ni menjadi cantik..if tak?? sobsob ));

***p/s: credit to all blogger n Fb owner yg i curik gambo kek ni..sori korg nye kek lawa i terpakse curi gambar nih :) jgn marah i tolong promote jugak ni ek

sila like :P

Thursday, July 14, 2011

wedding guessbook + photobooth

hai all..

baru2 ni i mmg tengah mencari guessbook..cari punya cari round punya round survey punya survey last2 i decide tuk tempah guesst book from SweetDesign.

I tak dpt lagi la guesstbook tuh sbb biase la mmg mende tempah2 ni mane leh dpt ke-esok-kn hari nye skg ni i tgh tak sabar menanti guessbook i siap..

i rase harga yg i dapat dr sweetdesign ni berpatutan sgt2..tak terlalu mahal n kerja die yg i tgk dr album2 kat FB die pon sgt menarik..

tp ade jugak i pm2 org len yg menarik jugak die nye design guessbook mcm simpleRhyme oleh kerana simpleRhyme ni lambat bagi i quotation die punye guessbook i pon mase tuh dh tertempah dengan ape pon i dh buat pilihan yg terBaik laa..

ni antara contoh2 guestbook yg dieorg hasil-kn

ok yg ni antara design yg dihasilkan oleh SweetDesign..yg i pon tepah mcm salah satu yg mengikut theme wed i nnt

haaa yg ni pulak wed guesst book yg sgt menarik dr simpleRhyme..yg mane telah lambat menghantar quotation nye dekat i :(( cantikkan??

ok bile dh ade guessbook perlu la ade photobooth or tempat tuk letak guessbook ni kan..

memandangkan wed i nanti i just buat kat tgh pening pk kat mane la pulak i nak letak meje tuk letak GB ni...tu laa wat kat rumat tp gatal2 jugak nak ade mende2 ni kan..ermmm ye la kan nak la ade kenangan..kite nak kawen SEKALI je seUMUR hidup...

skg ni i mmg tak tau lagi nak letak GB ni kat mane..nnt blk kg kene bincang dengan parents mcm ne nak susun2 atur barang ni sume


sila like :P

Wednesday, July 13, 2011

something to remember (check list)

Solemnization: 2.9.2011
Her Reception: 3.9.2011
His Reception: 17.9.2011

1) Kursus kahwin ----> DONE

2) Surat Akuan Bujang ----> DONE

3) Borang kebenaran kahwin ----> in progress

4) HIV Test ----> DONE

5) Serah borang ----> in progress 1 month b4 br hantar (aug)

6) Venue
-Solemnization : myhouse
-Reception myside : myhouse
-Reception hisside : hishouse

7) Wedding outfit, Dais, Make-up (in package)
-Solemnization : booked
-Reception myside : booked-paid deposit(rm1000)
-Reception hisside : booked-paid deposit(rm ?? )

8) Photographer
-myside : wan booked paid dep (rm300)
-hisside : wan booked

9) PhotoAlbum(Storybook set)-paid deposit

10) Wedding card : DONE (500 lagi ngn indra)
goodies box myside:
goodies box hisside:

11) Catering
-myside : xbook lagi ibu in progress
-hisside : booked deposit (rm ?? )

12) Hantarans Deco
-myside : myself
-hisside : himself

13) Goodies

14) Bunga pahar/bunga telur
-myside ----> DONE

15) start going SPA-ing myself! +++ scalling gigi

16) bunga mangga + sign


18)kek tingkat ----> booked

19) PA system ----> booked by ibu

20) guess book

21) kompang ----> booked by ibu

22) cendol

23) goodies VIP ----> DONE

24) homestay
-kuantan: booked 2 paid deposit each rm50
-kelantan : booked

25) silat ----> uncle NAN??

26) cadar

27) easel

HANTARANs --> ;)

sila like :P

bekas hantaran @ bakul hantaran

salam semua..cewah bajet mcm ramai la yg nak bc aku nye blog ni kan ;P

baru ade mood tuk update pasal bende2 tuk di sewa kan..

uoll i ade bekas hantaran or bakul hantaran yg i gune mase E! ari tuh...bajet2 nak pakai balik mase kawen tp mcm bosan lak kalo same kan..

i ade 10 bekas hantaran macam ni tp tunang i nak pakai 7 for dulang kawen so i nak sewa kan 3 lagi wat mase ni and after we'll kawen nnt sesape yg nak sewa semua 10 pon boleh..

so ni ade i letak gambar2 contoh bekas hantran i mase i tunang ari tuh..

takde gambar close-up hantaran satu2 so ni je yg ade..yg dr OP nye ade tp laptop i tak leh nak read cd..

hantaran dari side i..theme white

kawan i bersame BF die posing depan hantaran i..

ni gambar dari album tunang i tp i tak pasti la leh nampak clear ke tak..
**white theme dr myside**
**black theme dr hisside**

majlis tunang i wat simple2 je so hantaran pon simple2 jugak..i soh aunty blkg rumah je yg wat ok la cantik jugak laa kan free kan nak ckp byk tak boleh ;P

so sesape nak sewa bekas hantaran ni i kasik murah2 je
RM5 per bekas ek..

ape2 pertanyaan boleh pm i ye dear..n tinggal kan ur email so than boleh i contect u blk ok :)

sila like :P

Friday, July 1, 2011


ahaha kan dh cakap hangat2 tahik ayam je blog nih :P

ok bye nak kuar mkn dgn en tunang <3

sila like :P